štvrtok 15. septembra 2016

Road trip - Saint Paul de Vence + Monaco


Po 4 dňoch na Azúrovom pobreží sme sa presúvali cez Monako až do Janova. Po ceste sme sa zastavili v mestečku Saint Paul de Vence. Bol to aj jediný deň výletu, kedy sa nám pokazilo počasie (preto tak málo fotiek). Napriek tomu sme si to tu zamilovali a nevadilo mi chodiť s totálne mokrými nohami pomedzi rozprávkové uličky. Keďže nás čakala ešte dlhá cesta do Talianska, nestihli sme známe múzeum Fondation Maeght, ktoré založili v roku 1964 obchodníci s umením Aimé a Marquerite Maeght. O dôvod viac sa sem vrátiť.






Ďalej sme pokračovali cestami popri pobreží, kde je veľa krásnych pohľadov - tu konkrétne na Saint Jean Cap Ferrat. Asi do roku 1900 boli skromné domčeky rybárskej dedinky nahradené luxusnými vilami a toto miesto je označované za jedno z najkrajších na pobreží.




MONACO

Keď sme sa v Saint Paul de Vence dozvedeli, že sa v Monaku koná F1, chceli sme ho vynechať. Nakoniec sme to riskli, a prišli tesne pred koncom. Po malebných francúzskych mestečkách nás výškové stavby bez histórie neočarili. Janovská rodina Grimaldovcov začala výstavbu v roku 1297 na 1,5 km². Od tej doby sa z mora odobralo toľko zeme, že štátne územie sa rozšírilo na 2,5 km². Ľudia sa po meste pohybujú horizontálnym aj vertikálnym smerom. Niekoľko úrovňová doprava v Monaku má 12 x väčšiu plochu než je rozloha kniežatstva. 

Cathédrale



Monako nepozná dane, kriminalitu, ani odpadky na uliciach. Všetky miesta sú prísne strážené. Z celkových 35 800 obyvateľov je až 83 % cudzincov. V mojich smelých plánoch figurovala návšteva Jardin Exotique, výstavy automobilov kniežaťa alebo známe Musée Océanographique. Nakoniec sme sa kvôli F1 nedostali ďalej ako do starého mesta, kde sa nachádza Palais du Prince a Cathédrale, kde je pochovaný knieža Rainier III. a jeho manželka Grace Patricia.

Nabudúce pokračujeme v Janove! ;)

photos: me + M

1 komentár: