pondelok 22. mája 2017

Fontána


Naštastie časy, keď som si kupovala bižutériu ako na bežiacom páse sú dávno za mnou a teraz radšej siaham po šperkoch zo zlata, striebra, alebo po umeleckých šperkoch ako sú tieto náušnice od Minka porcelain. Spolu s dlhou šušťákovou bundou, ktorá rastie so mnou, tvoria super dvojku.

"Fontánu Družba postavili v rokoch 1979-1980. Na jej vytvorení sa podieľali sochári Juraj Hovorka, Tibor Bártfay a Karol Lacko v spolupráci s architektmi Virgilom Droppom a Jurajom Hlavicom, Námetom bola myšlienka priateľstva a mierového spolužitia národov.
Sochár Bártfay ju stvárnil v podobe rozvíjajúceho sa lipového kvetu, ktorý v hornej časti vytvára päťramennú hviezdu. Kvet z nehrdzavejúcej ocele má priemer deväť metrov a váži 12 ton.
Vyrastá z nádrže s priemerom 45 metrov, ktorá je členená na menšie bazény vybudované kaskádovito. Výškový rozdiel desiatich kaskád je 2,5 metra. Bazény sú zvnútra obložené čadičom a po obvode travertínom. Do fontány sa zmestí 2-tisíc metrov kubických vody. Pod fontánou je strojovňa, do ktorej ústi prístupová chodba dlhá 13,8 metra."

zdroj: Pravda.sk













shirt: COS, jeans: H&M mama, jacket: H&M Trend, shoes: Adidas, bag: Uashmama, sunglasses: Prada, earrings: Minka, watch: Edox

photos: Jana Míková

4 komentáre:

  1. Škoda té fontány, kdyby se opravila, mohla by být hezká...
    Karo
    http://inkpotstories.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je nádherná, pamätám si ju ako decko, keď ešte fungovala. nejaká oprava sa tuším chystá, ale obávam sa ako to dopadne...

      Odstrániť