štvrtok 1. júna 2017

Throwback Boat trip 2016 - Rogoznica


Kedže minulé leto bolo cestovateľsky plodné, príspevky z nášho výletu na lodi som si nechala až na teraz. Je fajn zaspomínať si na krásne miesta, hlavne keď ma tento rok čaká iný druh dovolenky :D.
Najprv by som začala tým, že pobyt na lodi je úplné odlišný typ cestovania a celá naša posádka sa do toho zamilovala aj napriek búrke na mori, ktorú sme zažili prvý deň. Okrem spomínanej asi 5 hodinovej búrky boli zaujímavé aj prvé noci na vode a neustále hompáľanie. Ale o pár dní si na takéto veci ani nespomeniete. 
My sme začali našu trasu v chorvátskom mestečku Rogoznica, ktorého centrum sa nachádza na polostrove, na niekdajšom ostrovčeku Kopar, ktorý v druhej polovici 19.storočia spojili s pevninou umelým násypom. Toto miesto je známe ako jeden z najkrajších a najznámejších prístavov - Marina Frapa. Fotky sú z našej prvej prechádzky po meste a prístave. Kúsok od mariny sa nachádza prírodný fenomén "Zmajevo oko" (dračie oko) - foto napravo. 



Jazero Zmajevo oko je jedinečný hydromorfologický fenomén, kde sa kvôli špecifickým fyzikálno-chemickým vlastnostiam vyvinula charakteristická fauna a flóra. Je obklopený strmými útesmi, vysokými 4-24 m. Jazero nemá žiadne viditeľné povrchové spojenie s okolitým morom, ale nachádzajú sa tam tzv. mediolitorálne schody. To dokazuje. že je v jazere cítiť príliv a odliv a existuje výmena vody z jazera a morskej vody cez pukliny a kanály v pórovitom vápenci. Približne každých 30 rokov sa v jazere opakuje jav - prevrátenie vodného stĺpca, kvôli čomu je uvoľnená elementárna síra, ktorá na povrchu uzavrie prístup ku kyslíku a v dôsledku toho všetko živé v jazere umiera. Takéto podmienky - "prebudenie draka" zaznamenali v roku 1997, keď zomrelo 20.000 ton živých organizmov v jazere.


Prvý deň sme ešte stihli prejsť cez historickú časť mesta, kde sme si užili západ slnka. Viac krásnych miest a pláž sme si nechali na posledný deň výletu, keď sme sa vrátili naspäť do Marina Frapa.







photos: me

1 komentár:

  1. Krásné fotky, Chorvatsko mám moc ráda. Také jsem letos prvně na mateřské a bude to i první léto bez dovolené a větších výletů. Ale už se moc těším na cestování s malou, až bude objevovat svět. Míša

    OdpovedaťOdstrániť