streda 22. júna 2016

Road trip - Mont Blanc


Naše ďalšie kroky viedli do Francúzska, konkrétne do dedinky Chamonix - Mont Blanc. Nachádza sa tu známe lyžiarske stredisko Aiguille du Midi, odkiaľ je krásny výhľad na francúzske, švajčiarske, talianske Alpy a samozrejme Mont Blanc. 


Na Aiguille du midi (3842 m n.m.) vedie lanovka, ktorá je považovaná za jednu z najatraktívnejších na svete. Projekt na stavbu vznikol už v roku 1905 (pôvodná trasa mala ísť z alpskej osady Les Pelerins). Projekt lanovej dráhy však zostal nedokončený, práce sa obnovili až v roku 1936, kedy bola navrhnutá nová trasa zo Chamonix. Výstavbu spomalila 2. sv. vojna a prevádzka sa spustila až v roku 1955, kedy bola ďalšie dve desaťročia najvyššie položenou lanovkou na svete. Prvenstvo si síce neudržala, ale stále prekonáva najväčšie prevýšenie na svete, 2800 m. Ďalšou zaujímavosťou je, že po celej jej dĺžke sa nenachádza žiadny oporný stĺp.


Lanovka pozostáva z dvoch úsekov, oba majú 5,4 km. Cez prvý úsek vás prevezie 80 - miestna lanovka za 10 minút z výšky 1030 m do medzistanice, ktorá sa nachádza vo výške 2317 m. Tu sa prestupuje do druhej, menšej kabínky (45 osôb), ktorá vás vyvezie na vrchod Aiguille du Midi. 



Aiguille du Midi je mohutný žulový masív, ktorý je popretkávaný sieťou chodieb vysekaných do masívu. Cez jeho dve strmé strany sú prevŕtané tunely a spája ich most. Chodbami sa dostanete ku špičke veže Piton Nord, odkiaľ sa dá vyviezť výťahom na centrálny vrchol Piton Central. Za priaznivého počasia uvidíte pred sebou snehobiely vrchol Mont Blancu. 

...stále v hmle...

Po všetkých zlých predpovediach počasia nás hore čakalo slnko. Mont Blanc býva často zahalený do hmly, preto sa odporúča ísť hore čo najskôr (ďalšia výhoda je pomerne málo ľudí). Aj keď sme išli ráno jednou z prvých lanoviek, asi hodinu sa s nami hral na skrývačku. Ale pri čakaní sme sa  nenudili, nachádza sa tu múzeum, reštaurácie, obchod a nádherné výhľady (a riedky vzduch).

Na mape sú vyznačené aj trasy výstupu na vrchol, celkovo sú 4.

V hornej časti na Aiguille du Midi sa nachádza tzv. Step into the Void, čo je vysunutá vyhliadková plošina zo skla, do ktorej vás pustia iba v špeci papučkách (tu).

Konečne sa ukázal :) 

Mont Blanc - 4810,45 m n. m. leží na francúzsko-talianskej hranici v masíve Mont Blanc v Savojských Alpách. Je najvyšším vrchom Európy, posledné meranie sa uskutočnilo v roku 2009. Vrchol hory leží na francúzskom území a je pokrytý ľadovcom v rôznej hrúbke, najväčší z nich sa volá Mer de Glace. Ako prvý na vrchol vystúpil Jacques Balmat a Michael-Gabriel Paccard v roku 1786. Prvá žena, ktorá vystúpila na Mont Blanc, bola v roku 1808 Marie Paradis.

Vysielač v tvare kozmickej rakety a Step into the Void.

Nástupná stanica v Chamonix - Mont Blanc. Napravo hore vidno Aiguille du Midi aj s "raketou".

photos: me + M.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára